Tudtad, hogy a jógázás fogyaszt?

jóga egy komplex mozgásforma, amely fejleszti a testet, ugyanakkor a lélekre is gyógyító hatása van. Kicsit olyan, mintha sport közben meditálhatnál: két legyet egy csapásra, ami különösen hasznos a rohanó világban!

Különlegessége abban rejlik, hogy egyszerre erősíti és lazítja az izmokat, miközben kíméli az ízületeket. Ha pedig olyan mozgásformát keresel, ami kicsit nagyobb fizikai igénybevétellel jár, ma már számos irányított órával találkozhatsz az edzőtermekben, amelyek a jóga mozdulataira épülnek, másfajta mozgásformával vegyítve.

19197562

Mire jó a jóga?

A kiegyensúlyozottságon kívül egyéb egészségügyi problémát megelőzhetsz, vagy kezelhetsz vele. Például:

1. Javít a pitvar fibrilláción

Egy kísérlet során 3 hónapig figyelték a résztvevők szívműködését, pulzusszámát, vérnyomását, szorongás-szintjét. Megkérték a kísérleti alanyokat, hogy legalább heti kétszer jógázzanak. A megfigyelés végére bebizonyosodott, hogy az alanyok által bejelentett szívműködéssel kapcsolatos problémák 50%-kal csökkentek. A szívritmusuk is lassult, 67 dobbanás per percről, 62 dobbanásra. És ha ez nem lenne elég, elmondásuk alapján a szorongásuk is csökkent a mindennapokban.

2. Csökkenti a vérnyomást

Erre bizonyítékot egy külföldi kutatás ad, amelyben hiperaktív gyerekek magas vérnyomását igyekeztek csökkenteni Hatha jógával (a jóga típusokról lejjebb még olvashatsz). Azoknál a gyereknél, akik rendszeresen ilyen órákat látogattak, később egyértelműen alacsonyabb vérnyomást mértek és viselkedésük is javult. Ha te is magas vérnyomással küzdesz, érdemes megpróbálnod tehát ezt a jógatípust!

3. Segít a fogyásban

A jóga befolyásolja a test leptin termelését, amely az energiafelvételt és -elosztást koordinálja. Azok, akik rendszeresen jógáznak 36%-kal több leptinnel rendelkeznek. Léteznek ráadásul különleges pózok, amelyek kifejezetten ezt a célt szolgáljak.

4. Sok fantasztikus hatása van testedre

A jóga képes erősíteni az immunrendszert, hatással van a hormon-, valamint az idegrendszerre, de még akár a menstruációs fájdalmakra is jó orvosság.

WE1 037

A jógázás fogyaszt, mert

  • a jóga pózok megtartása komolyabb izommunkával jár, mint ahogy az első ránézésre tűnik
  • az izmoknak egyszerre kell rugalmasnak és feszesnek lenniük, ami nem kis kihívás a szervezeted számára
  • a dinamikus pózváltogatás gondoskodik a megfelelő pulzusról, így a zsírégetés is megindul

jóga ráadásul belsőleg is támogatja szervezeted a súlyvesztésben: a különböző pozíciók serkentőleg hatnak az emésztésre is, így a kilókkal együtt a méreganyagok is könnyebben távoznak a szervezetedből.

Hogy a méregtelenítés sikeres legyen, természetesen ügyelned kell az étkezésedre, hogy ne legyen utánpótlás a káros anyagokból. Ha pedig a súlyfelesleg hátterében nem az egészségtelen életmód bújik meg, hanem valamilyen érzelmi oka van annak, hogy zsírfalakkal veszed körbe magad, akkor a relaxáció lehet számodra az egyik legfontosabb eleme, ami megindíthat a fogyásban.

Picturex020

5 fogyasztó jógapóz a tuti fogyásért:

1.Kobra póz:

Ez egy könnyebb póz, így a kezdők egyik kedvenc popsi- és hasformáló gyakorlata lehet.

Feküdj hasra nyújtott lábbal, arccal lefelé. A kezeidet tedd a vállad alá, nyitott ujjakkal. Told ki a fejed, a vállad és a felsőtested a földtől, egészen addig, amíg a karod nyújtva nem lesz. A vállaidat told le és hátra. Tekinteted felfelé nézzen, majd lélegezz mélyen egy párat. Ezután feküdj vissza le és fújd ki a levegőt.

2.Felszabadító szél:

Ez a gyakorlat egyenesen a hasi területet veszi célba.

Feküdj hanyatt és húzd fel a hasadhoz a térded és a bokád. Kulcsold át a csuklóidat a lábaidon és emeld el a földtől a fejed a térdeid irányába. Vegyél néhány mély levegőt, miközben érzed, hogy feszül a hasad. Hagyd magad relaxálni, majd pihenj egy keveset a következő kör előtt.

3.Íj póz:

Ez a pozíció a karodon, lábadon és a hasi területeken lévő zsírpárnákat csökkenti.

Először is feküdj le a hasadra. Emeld fel a lábfejeidet, a kezeiddel pedig nyúlj hátra a bokádhoz. Kapaszkodj meg bennük és emeld el egyszerre a földtől a combjaidat és a felső testedet is. A vállaidra itt is figyelj, hogy le és hátra felé szorítsd őket. Tarts meg ezt a pózt pár lélegzetvétel erejéig, majd pihenj egy kicsit.

4. Oldalra hajló póz:

A zsírégetés egyik legnagyszerűbb pozíciója.

Állj egy kicsivel szélesebb terpeszbe, mint a csípőd. Fordítsd el a törzsed és a lábfejeid is a jobb irányba. Ügyelj arra, hogy a lábaid egyenesek maradjanak. Fújd ki a levegőt és hajolj rá a jobb lábadra a törzseddel egészen addig, amíg el nem éred a földet a kezeddel. Minden kilégzésnél próbáld finoman egyre közelebb hozni a törzsedet a lábadhoz. A légzésed legyen egyenletes. Egy kis pihenő után ismételd meg a gyakorlatot a másik irányba is.

5. Harcos póz:

Ezzel a pózzal biztosan megdolgoztatod a hasad, a combod és a karjaidat is.

Állj zárt állásban, majd lépj ki a bal lábaddal baloldalra olyan másfél méterre. Fordítsd el a törzsed és a lábfejeidet a bal irányba. Hajlíts be a bal térded annyira, hogy a térded a lábfejed fölé kerüljön, miközben a jobb lábad nyújtva marad. Emeld a karjaidat a magasba és érints össze a tenyereidet a fejed fölött. Nézz a tenyereid irányába és tartsd meg a pózt pár lélegzetvételig.

(Forrás: www.egeszsegmagazin.com)

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?