A Buchinger – léböjt

A Buchinger-féle böjt azt jelenti, hogy meghatározott időtartamra, szabad akaratunkból lemondunk a szilárd táplálék, valamint az élvezeti szerek fogyasztásáról. A Buchinger-módszer alapvető feltétele, hogy a böjtölő belássa a böjt hasznát, szükségességét, és így tudatosan és önként böjtöljön.

A táplálékokról és az élvezeti szerekről való önkéntes lemondás lehetővé teszi a belső szabadság és függetlenség megélését, ami rádöbbenti a böjtölőt arra, hogy mi az, amire szüksége van és mi az, amire nem. Elősegíti annak felismerését, hogy milyen kevés táplálékkal beéri a szervezet úgy, hogy közben meglepően jól érzi magát.

A Buchinger-féle böjt három fázisra osztható. A bevezető szakaszban készül föl a test és a lélek a böjti napokra, ezt követik a böjtnapok, majd következik a visszaállás időszaka, amely során folyamosan épülnek vissza a tápanyagok az étrendbe. Ez az az időszak, ahol lehetőség van az addigi helytelen táplálkozási szokások megváltoztatására.

A böjt módszerének elnevezése, dr. Otto Buchingertől származik. A német császári hadiflotta kötelékében szolgált, mint katonaorvos, 1918-ban azonban egészsége megromlása miatt leszerelték. Betegségét súlyos reumája, és egy előzőleg elszenvedett mandulagyulladás okozta. Felgyógyulására semmi esély nem volt. Dr. Buchinger ekkor böjtölni kezdett, (böjtölés: szigorú diétát jelent, amely általában csak folyadékfogyasztásra, és vitaminok szedésére korlátozódik) és annak tizenkilencedik napján, egy krízis után ismét képes volt rendesen mozgatni az ízületeit, és egészsége megjavult.

Saját betegségeinek böjtöléssel való gyógyítása vezette ahhoz, hogy kikísérletezze a böjt gyógyító hatását, és másokon is alkalmazza. Első betegeit 1920-ban fogadta “böjtszanatóriumában”, amit saját házában rendezett be. Módszerével olyan nagy sikereket ért el, hogy 1935-ben szanatóriumot vásárolt Bad Pyrmontban, amit jelenleg dr. Otto Buchinger unokája vezet.

Böjt alatt az ember önként lemond a külső táplálkozásról, és saját tartalékaiból él. A böjt alatt először a felhalmozódott káros anyagcseretermékeket, mérgeket választja ki a szervezet, azután a megbetegedett, a normálistól eltérő sejteket, és végül a fölösleges anyagokat, elsősorban a zsírt.

A böjtölést mindig orvosi segédlet mellett végezzük. A böjtölő számára biztosítani kell, hogy pihenjen és csak magával foglalkozzon. Ilyenkor az érzelmi élet sokkal intenzívebb, a régi történéseket, érzéseket újra átéli a böjtölő. Ez a szellemi- és lelki megtisztulásának alapja. Ez a klasszikus gyógyászati mód sok krónikus és akut betegséget már a gyökerénél le tud küzdeni, illetve enyhíti vagy teljesen meggyógyítja azokat.

A böjt javítja az egész szervezet vérkeringését; felhasználja a súlyfölösleget képező zsírtartalékokat, ezáltal csökken a testsúly; nyugalomba helyezi a hasnyálmirigyet, aminek hatására normalizálódik a vércukorszint; csökkenti, megszünteti a stresszt. Nem ok nélkül nevezte Buchinger a böjtöt, kés nélküli operációnak.

A böjtölés módszere

 • radikális hashajtás, például keserűsóval
 • a máj méregtelenítése (meleg májpakolás, egy-két órai pihenés)
 • fontos az aktív mozgás
 • napi 3 liter folyadék fogyasztása (Pl.: nátriumszegény ásványvíz, gyógytea (természetesen cukor nélkül), és napi maximum 2 dl valódi gyümölcslé, szintén cukor nélkül)
 • napi egy tányér zöldségleves (leszűrt zöldségleves főzete, amely nem tartalmaz szilárd anyagot)
 • a böjt 7-10 napig tart (általában 8 nap)
 • a nyolcadik nap után 4 napos felépítő nap következik (ez a böjt idejének a fele legyen), ezek a napok visszaállítják a szervezetet az egészséges étkezésre, ez nem történhet egyik napról a másikra

A Buchinger-féle léböjt klasszikus italai:

 • reggelente és délutánonként negyed liter tea
 • ebédidőben negyed liter forró zöldségleves
 • esténként negyed liter, lehetőleg frissen facsart gyümölcslé
 • ezen kívül két liter ásványvíz, vagy hideg időben gyógytea, alacsony vérnyomásnál pedig zöld/vörös/ fekete tea

Tipp: adjunk két-három teáskanál mézet a teához, ez emeli kissé a vércukorszintet, míg a citromszeletek a ragacsos szájízt szüntetik meg. Érzékeny gyomrúak a méz, a gyümölcslé és a savas teák helyett, inkább zab- vagy rizskását, írót vagy sovány tejet fogyasszanak.A böjt után a szervezetet fokozatosan vissza kell állítani a megfelelő egészséges étkezésre és egészséges életmódra.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.